GNU/Linux
coordonator: prof.Marius UDUDEC
elev : Pascaru Adrian
Unul dintre motivele pentru care am ales sa prezint acest system de operare este datorita faptului ca , Linux are deja o istorie care, tehnic vorbind, il impune ca un competitor puternic pe piata sistemelor de operare.
Scurt Istoric :
​
In anul 1969, cercetatorii Kenneth Thompon si Denis Ritchie de la
ATT&T Beel Labs au început dezvoltarea unui sistem de operare denumit UNIX cu multe ideei preluate dinr-un sistem anterior denumit MULTIX.
În 1972, sistemul a fost rescris în proaspatul limbaj de programare C
devenind astfel portabil si pe alte masini.
În 1979, a fost lansata versiunea V7 de UNIX care a constituit parintele celorlalte implementarii.
Alt pas important în evolutia UNIX a fost înfiintarea în 1984, de catre Richard Stallman, a fundatiei FSF (free software foundation), pornind proiectul GNU cu scopul de a creea o versiune gratuita (open source) a sistemului UNIX.
Primul program realizat de Sttalman în cadrul proiectuluiGNU a fost Emacs, care a devenit operational în 1985, iar în anul 1990 proiectul continea o serie complecta de aplicatii, singura componenta majora care îi lipsea fiind nucleul sistemului de operare.
LINUX a aparut ca un proiect al lui Linus Torvalds, pe atunci student la Universitatea din Helsinki.
Prima versiune functionala a nucleului linux a fost lansata pe 5 octombrie 1991.
În momentul de fata se estimeaza ca exista în lume aproximativ 18 milioane de utilizatori Linux.
Linux este un sistem de operare gratuit (open surce), compatibil UNIX. Sistemul este unul multi-tasking, si multi utilizatori respectând standardele POSIX, suporta toata gama de aplicatii GNU si poseda o interfata grafica X Windows System.
Sistemul Linux este alcatuit propriu-zis dintr-un nucleu (kernel) si un numar urias de programe si utilitare. Este un sistem de operare complet, care contine practic orice tip de aplicatie, putând juca o varietate de roluri, cum ar fi:
-
Server -Sistemul Linux contine un suport excelent pentru retea, putând oferi atât servicii specifice Internetului, cum ar fi Web, FTP, posta electonica putând substitui serverele altor sisteme de operare. Stabilitatea, fiabilitatea si securitatea sa sporite îi ofera posibilitatea de a fi folosit ca server si în medii critice.
-
Sistem personal- Linux poate fi utilizat pentru redactarea de texte, tiparirea la imprimanta, conectarea si navigarea pe Internet. În plus reprezinta un suport perfect multimedia pentru vizionarea de filme sau auditia de piese muzicale sau jocuri.
-
Sistem utilizat la serviciu. Sistemul Linux include suite complete de aplicatii pentru birou, cum ar fi calcul tabelar, de redactare profesionista de texte, de realizare a prezentarilor si a graficelor.
Un sistem Linux, alcatuit dintr-un program de instalare, nucleu si aplicatii gata compilate se numeste Distributie Linux.
Acestea sunt disponibile gratuit pe Internet, dar pot fi achizitionate si sub forma de pachete contra cost constând în CD-uri si manuale de utilizare.
Cele mai raspândite distributii Linux sunt:
-
Fedora/RedHot
-
Mandrake
-
SuSe
-
Debian
-
Caldera
-
Knoppix(life cd)
-
Slackware
Diferentele dintre aceste distributii constau în diferitele sisteme de instalare si progamele folosite.
Contrar opiniei generale, suportul tehnic pentru programele open-surce are de cele mai multe o calitate superioara, comparativ cu cel oferit în cazul aplicatiilor comerciale.