top of page

Spre deosebire de alte sisteme de operare, implementarea unei interfete grafice în cazul Linux se realizeaza independent de sistemul de operare.

Sistemul de ferestre utilizat este  X Windows System si reprezinta un standard industrial bazat pe modelul client/server.

​

 Sistemul X Windows are posibilitatea operarii prin retea, fiind dezoltat de MIT si DEC si standardizat de Consortiul X. Serverul X gestioneaza

comunicatia cu echipamentele din sistem, cum ar fi placa video, monitorul tastatura, mouse-ul. Acest server accepta conexiuni de la clienti X, prin retea sau local. Astfel o aplicatie X Windows poate rula pe o anumita masina si interactiona cu utilizatorul de pe o alta masina.

​

Pe sistemele Linux este utilizata impementarea numita XFree86 si în majoritatea cazurilor, programul de instalare configureaza automat Xfree86.

 Managerul de ferestre (window manager) ofera mai multe desktopuri virtuale, utilizatorul putând alege în care dintre ele sa fie afisata o anumita fereastra, totodata permitând utilizatorului sa manipuleze ferestrele si sa lanseze noi aplicatii.

​

Dintre managerii de ferestre care au inspirat actualele medii grafice pot fi mentionati: tvm (Tab Windows System) si CDE (Common Desktop Environment).

Ca exemple mai importante de manageri de ferestre se pot enumera:

​

- KDE(TheK Desktop Environment)si GNOME(The GNU Network Object Modeling Enviroment) care reprezinta atât medii desktop cât si infrastucturi pentru dezvoltarea aplicatiilor grafice

​

- managerii de ferestre Enlightment care foloseste GNOME, Windows Maker

​

- managerul de ferestre 3DWM, care pune la dispozitie un mediu tridimensional complet pentru vizualizarea informatiilor grafice.

bottom of page