top of page

În sistemul de operare Linux avem mai multe tipuri de programe pentru editarea cu grafica raster iar sub KDE avem programele Kpaint sau KeditIcon.

Unul dintre cele mai complexe programe de editare de continut grafic de top raster este GIMP (The GNU Image Manipulation Program) care foloseste filozofia Adobe Paintshop. GIMP pune la dispozitia utilizatorilor un set complet de filtre grafice, modele de umplere si tipuri de palete cromatice.

 Sunt suportate foarte multe tipuri de fisiere începând cu GIF, JPEG, BMP  sau PNG si pâna la, PCX, EPS, SGI sau TIFF.

​

De mentionat ca GIMP, poate fi utilizat si pentru preluarea fotografiilor preluate cu camera digitala, pentru scanarea documentelor sau generarea de animatii. Programatorii pot creea propriile extensii prin intermediul unor componente numite Script-Fu.

​

Interfata GIMP recurge la ferestre flotante. Fereastra principala pune la dispozitie meniul principal din care utilizatorul poate alege sa creeze ori sa deschida un fisier sa captureze continutul ecranului sau sa controleze afisarea altor ferestre. Aceasta fereastra ofera si bara de instrumente standard de editare.

​

Fiecare fisier grafic va fi afisat în câte o fereastra separata de unde vom putea avea acces la diferite functionalitati, prin alegerea optiunilor din meniul afisat. Unele efecte sunt ajustabile prin intermediul altor ferestre de propritati, afisabile temporar sau permanent.

Mai putem mentiona si un alt program de editare grafica care este Image Magic dar acesta nu atinge complexitatea programului GIMP.

bottom of page