Termenul de open surce care poate fi întâlnit si sub numele de software free desemneaza programele de calculator fara restrictii de distributie. Oricine are libertatea de a distribui programe open surce, sa aiba acces la codul  sursa, sa modifice si sa utilizeze programul.

Programele numite adeseori si proiecte, open surce, sunt distribuite de multe ori în progam sursa, putând fi descarcate fara restrictii de pe Internet.

The Free SoftwareFoundation a creeat GNU - General Public Foundation, licenta care protejeaza aproape toate programele din lumea Linux, care ne garanteaza ca vom avea întodeauna libertatea de a utiliza si distribui programele, fara a avea însa dreptul de a îngradi altor persoane accesul la acestea.

La fel licenta GPL stipuleaza faptul ca orice produs dezvoltat pe baza programului sub acasta licenta trebuie sa fie tot un produs aflat sub licenta GPL.

Numeroase companii nu vor sa aiba de a face cu programe open surce pentru ca isi închipuie ca nimeni nu le ofera asistenta tehnica. În general persoanele care lucreaza în domeniul open surce sunt persoane mai deschise open minded decât companiile care produc si comercializeaza programe proprietare, de asemenea a plati un programator sa implementeze ceva nu înseamna ca va scrie un cod de calitate.

Daca punem o întrebare pe o lista de discutii, sau cerem ajutorul autorului, în mod sigur ne va ajuta cineva cu placere; mai mult, exista si companii care ofera asistenta tehnica pentru software open surce.

Companii ca Red HOT sau Cygnus dovedesc ca softwareul open surce nu este o utopie.

 În concluzie fenomenul open surce a schimbat modul de gândire al oamenilor si a introdus noi modele de afaceri reprezentând pentru oameni, si în special pentru lumea informatici, o adevarata revolutie.